Totaal aantal pageviews

vrijdag 16 maart 2012

Valtherbos en hunebed D35

Gisteren de eerste mooie lentedag gehad. Ik heb 's middags lekker met de honden gewandeld in het Valtherbos. En natuurlijk foto's gemaakt.
In dit Valtherbos ligt op een heideveld ook een hunebed. Op onderstaande foto's zie je de heide waar het hunebed zich bevindt. Het is niet duidelijk te zien op de foto maar het hunebed ligt rechtsachter.


Het is het hunebed D35. Van de oorspronkelijk 4 dekstenen zijn er helaas nog maar 2 over waarvan er één ook nog weggegleden is. Jammer dat er in de loop van de jaren zoveel hunenbedden vernield zijn. De stenen zijn vooral gebruikt voor dijkverzwaring, wegaanleg en huizenbouw.
De hunebedden zijn de restanten van grafkelders die het Trechterbekervolk (zo'n 5400 jaar geleden) aanlegde voor het begraven van hun doden. De hunebedden zijn gemaakt van zwerfkeien die afkomstig zijn uit Finland en uit het zuiden van Zweden. Deze keien zijn 150.000 jaar geleden meegenomen door de enorme gletchers ten tijde van een bijzonder strenge ijstijd. Toen het warmer werd, smolt het ijs en bleven de stenen achter.
Een leuke site over de hunebedden is www.hunebedden.nl waar ik ook bovenstaande informatie vandaan heb. Echt een bezoekje waard.Verder nog wat foto's gemaakt van het bos. Onderstaande foto valt op de foto een beetje tegen maar in het echt leek het heel sprookjesachtig met mosgroen op de bovenkant van de takken.


En nog wat andere foto's waaronder een foto met een piepklein boompje die nog flink moet groeien. Hopelijk krijgt die daar de kans voor.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten